lördag 14 maj 2011

Plankan....virituosens instrument!










Vi har nu kommit till "Plankan". Detta är ett av de mer tongivande instrumenten i ensemblen. Ett orkesterkapell är inte fulländat förrän det finns minst en planka i sättningen.

För att gå lite djupare i instrumentets uppbyggnad, har jag tagit med en bild på en av dessa "plankor" av märket Fender. Nu kanske ni båtentusiaster reagerar och säger att; "Så ser inte en fender ut", men där har ni fel!

För att ytterligare belysa komplexiteten i detta instrument har jag valt att ta med en bild på en skruv. Detta är inte en skruv vilken som helst utan en av de som håller fast plektrumskyddet.

Plektrumskyddet är det stora, vita stycket av plast, beläget mitt på plankans kropp. Denna är skruvad fast på flera anläggningspunkter längs med kanten på skyddet.

Ni som är uppmärksamma märker att man här på bilden benämner svajarmen med ordet "Tremolo" vilket är mer en diagnos inom Parkinsonsjukdomens område. Nej, "Whammy bar" ska det heta på utomnordiska språk.

I mitten på plankan sitter tre små prickiga elektriska manicker som här benämns "Pickup".
Nu får ni allt ta och behärska er! Det har inget med det manliga könet att göra utan här betyder det "fånga upp". Strängen kan ibland fångas upp på kanten av denna manick och är således ur funktion ett ögonblick, nog för att störa virituosens expressionistiska ådra.

Vi på tekniska avdelningen ser gärna att ni kommer med kompletterande information om instrumentets alla för- och nackdelar i era inlägg.

Nästa gång kommer vi att belysa "PA" som ett fenomen inom musikens förmedlande.

1 kommentar: