onsdag 6 juli 2011

Stämskruven

































Vi har nu kommit till den så kallade "stämskruven".

Detta är icke ett verktyg att förändra stämningen i repetitionslokalen utan höja eller sänka gitarrens stämning. Alltså inte humöret utan tonhöjden!

Som ni ser av bilderna ovan, framgår det mycket tydligt sambandet mellan vredets funktion hos stämskruven och den tonala höjden.

Jag har tidigare utförligt beskrivit strängbrott och dess konsekvenser och om ni tittar på bilden med den virade strängen runt skaftet, förstår ni säkert den smärta detta kan frambringa vid brott av densamma.

De små vreden är till för att vi skall se lite smarta ut där vi står på scenen och mixtrar med dessa. Ett litet anslag på strängen och lite pliiing, pliaang plaooong, och allt är vips tillbaka i rätt läge.

Är man lite mer bevandrad i stämningens värld, har man en så kallad stämapparat som man fokuserat stirrar på tills lamporna på denna blinkar rätt.

Om ni nu sitter ute i stugorna och lider i regnets mörka skuggor och familjen slåss om de sista fuktsega chipsen framför en dålig film på tv, kan jag rekommendera er att prova att stämma lite upp och ner med era stämskruvar. Skruva ner (dvs. sänk tonen) och känn hur ni närmar er Black Stone Cherrys stämning. Fortsätt lite till och "Death metal" inträder. Skruva uppåt och känn tonerna liknande Jon Andersons i Yes.

Ja, man kan ha mycket trevligt en regnig sommardag med dessa stämskruvar men ta dock varningen från Dr Wedel på allvar. Stäm inte för hårt ty då kan strängen brista.

Den doktorn har många strängar på sin lyra!

Mycket nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar