lördag 16 juli 2011

Vinets egenskaper








































Då vi är många i den ROOM-ska familjen som gärna nyttjar ett gott glas vin emellanåt, är det på sin plats att förtydliga lite av det fikonspråk som användes kring dessa viner.

Bild 1:
Här ser vi ett typiskt "Vitt vin". Detta finns i många varianter från billigt till extremt dyrt och onödigt. Passar mycket bra till bland annat Ravioli, kaviar på knäcke, halv special m.m.

Bild 2:
Bilden talar för sig själv. Det röda vinet är kungen bland vinerna. Storsäljare som Parador och Aurora hör till favoriterna och sköljer med lätthet ner dåligt grillade revben, rå falukorv på rikligt smörad limpskiva samt vita bönor i tomatsås. Det sistnämnda är även lätt av få upp vid för stor förtäring av rött vin.

Bild 3:
En av terminologins lite svårtolkade ord är "torrt vin" d.v.s. avsaknad av vin som denna bild så vackert beskriver. Varför bemöda sig att beskriva något som inte finns?!

Bild 4:
Något som alla vin har är att det är "fylligt". Bilden beskriver just detta fenomen att just "fylla".
En annan aspekt kan vara hur full man blir av det men då borde en "fylle-faktor" ange detta kan man tycka.

Som vanligt känns det så bra när man kan förtydliga dessa fikontermer och fylla minnesluckorna hos er läsare. Jag ser gärna fler förtydliganden i detta träsk av ordbajseri.

Mycket nöje

1 kommentar:

  1. Tack snälla du för alla dina underbara inlägg. Ett riktigt näste, ett eden för alla oss som älskar att gotta oss i onödigt vetande, gör oss alla en tjänst, sluta inte, lova det.

    SvaraRadera